Bayon, Tempulli me zgjedhje budiste në Angkor Thom

Bayon, Tempulli me zgjedhje budiste në Angkor Thom

Bayon, Tempulli me zgjedhje budiste në Angkor Thom

hypervenomboots Në zemër të Angkor Thom është Bayon i shekullit të 12-të, tempulli shtetëror i Jayavarman VII, i cili është i mahnitshëm, nëse pakëzon. Ajo epitomizes gjeninë krijuese dhe egon fryrë e mbretit më të famshëm Kamboxhia. Kullat e tij 54 gotike janë zbukuruar me 216 fytyra të qeshura të Avalokiteshvara, dhe është zbukuruar me 1.2km bas-reliefë të jashtëzakonshëm që përfshijnë më shumë se 11.000 figura.

Orientimi i tempullit drejt lindjes bën që shumica e njerëzve të vizitojnë në mëngjes. Sidoqoftë, Bayon duket po aq mirë sa për pasditen e vonë.

E vetmja, edhe ndër bashkëkohësit e saj të çmuar, guximi arkitektonik ishte një deklaratë politike përfundimtare për ndryshimin nga Hinduizmi në Mahayana Budizëm. Njohur si ‘tempulli i fytyrës’ në sajë të pamjeve të saj portreti, këto koka të mëdha duken të ndezura nga çdo kënd, duke nxjerrë fuqi dhe kontroll me një aluzion të njerëzimit. Kjo ishte pikërisht përzierja e nevojshme për të mbajtur ndikimin mbi një perandori të tillë të madhe, duke siguruar popullatën e ndrydhur dhe të largët që iu dha vullnetit të tij magnanit. Ndërsa ecni përreth, një duzinë ose më shumë koka janë të dukshme në çdo kohë, fytyrë të plotë ose në profil, ndonjëherë nivele me sytë tuaj, ndonjëherë duke filluar nga lartë.

Megjithëse tani Bayon njihet se është ndërtuar nga Jayavarman VII, për shumë vite origjina e tij ishte e panjohur. I mbështjellur në xhungël të dendur, gjithashtu mori disa hulumtues kohë për të kuptuar se ajo qëndron në qendër të saktë të qytetit të Angkor Thom. Ende ka shumë mister lidhur me Bayonin – siç është funksioni i tij i saktë dhe simbolizmi – dhe kjo duket e përshtatshme vetëm për një monument, nënshkrimi i të cilit është një fytyrë enigmatike qeshur.

Bayon, Tempulli me zgjedhje budiste në Angkor Thom

Ndryshe nga Angkor Wat, i cili duket mbresëlënës nga të gjitha këndet, Bayon duket shumë si një grumbull i lavdëruar i rrënojave nga një distancë. Është vetëm kur hyni në tempull dhe bëni rrugën tuaj deri në nivelin e tretë që magjia e saj bëhet e dukshme.

Struktura themelore e Bayon përbëhet nga tre nivele të thjeshta, të cilat korrespondojnë pak a shumë me tre faza të veçanta të ndërtimit. Kjo është për shkak se Jayavarman VII filloi ndërtimin e këtij tempulli në një moshë të përparuar, kështu që ai kurrë nuk ishte i sigurt se do të përfundonte. Çdo herë që një fazë u përfundua, ai u zhvendos në tjetrin. Dy nivelet e para janë katrore dhe zbukuruar me bas-reliefs. Ata çojnë deri në një nivel të tretë, rrethore, me kullat dhe fytyrat e tyre.

Disa thonë se Perandoria Khmer u nda në 54 provinca në kohën e ndërtimit të Bayon, prandaj 54 palë të syve të gjithë duke parë duke mbajtur nën kontroll subjektet e jashtme të mbretërisë.

Sendet e famshme në murin e jashtëm të nivelit të parë përshkruajnë skena të gjalla të jetës së përditshme në Kamboxhia e shekullit të 12-të. Bas-reliefet në nivelin e dytë nuk kanë përmasat epike të atyre në nivelin e parë dhe kanë tendencë të jenë të fragmentuara. Reliefët e përshkruara janë ato në nivelin e parë. Sekuenca supozon që ju të hyni në Bayon nga lindja dhe të shihni lirimet në një drejtim të akrepave të sahatit.

Duke u zhvendosur në drejtimin në drejtim të orës vetëm nga jugu i portës në lindje, do të hasni bas-reliefin tuaj të parë, Çamët në Run , një panoramë tre-nivelesh. Në nivelin e parë, ushtarët Khmer marshojnë për të luftuar – shikoni elefantët dhe oxcarts, të cilat janë pothuajse tamam si ato që ende përdoren në Kamboxhia sot. Shtresa e dytë përshkruan arkivolinët që mbahen nga fusha e betejës. Në qendër të shtresës së tretë, Jayavarman VII, i mbuluar me cadra, tregohet me kuaj të pasuar nga legjionet e konkubinave (në të majtë).

Duke u nisur, paneli i parë në veri të këndit juglindor, tregon hindusët duke u lutur për një linga (simbol falaik). Ky imazh ndoshta ishte fillimisht një Budë, më vonë i modifikuar nga një mbret hindu.

Battle Detare Paneli ka disa nga reliefs mirë-gdhendur. Skenat përshkruajnë një betejë detare midis Khmers dhe Chams (kjo e fundit me mbulesa kokë), dhe jetën e përditshme rreth liqenit Tonle Sap, ku beteja u luftua. Shikoni për imazhet e njerëzve që zgjedhin morrat nga flokët e njëri-tjetrit, të gjuetarëve dhe, në drejtim të pjesës perëndimore të panelit, një grua që lind.

Në Chams Vanquished , skena nga jeta e përditshme janë paraqitur, ndërsa beteja midis Khmers dhe Chams ndodh në bregun e Tonle Sap liqenit, ku çamët janë tronditur mirë. Skenat përfshijnë dy njerëz që luajnë shah, një karamele dhe gra që shesin peshk në treg. Skenat e ngrënies që po përgatiten dhe shërbejnë janë në festimin e fitores së Khmerëve.

Ndihma më perëndimore e galerisë së jugut, që përshkruan një procesion ushtarak, është i papërfunduar, ashtu siç është paneli që tregon se elefantët po mbahen nga malet. Brahmanët janë ndjekur dy pemë nga tigrat.

Paneli i ardhshëm përshkruan skena që disa studiues pohojnë është një luftë civile. Grupet e njerëzve, disa të armatosur, ballafaqohen me njëra-tjetrën dhe dhuna përshkallëzohet derisa elefantët dhe luftëtarët bashkohen me përleshje.

Vetëm në veri të panelit të luftës civile, luftimet vazhdojnë në një shkallë më të vogël në Mbretin Gjithëpërfaqësues . Një antilopë gëlltitet nga një peshk gjigant; midis peshqve më të vegjël është një karkalec, sipas të cilit një mbishkrim shpall që mbreti do të kërkojë ata që fshihen.

Bayon, Tempulli me zgjedhje budiste në Angkor Thom

Paneli i ardhshëm përshkruan një procesion që përfshin mbretin (duke mbajtur një hark). Me sa duket kjo është një festë e fitores së tij.

Në këndin perëndimor të murit të veriut është një cirk khmer . Një njeri i fortë mban tre xhuxhë, dhe një njeri në shpinë të tij po tjerrin një rrotë me këmbët e tij; më sipër është një grup i rrethoresh të shtrënguar. Në të djathtë të cirkut, gjykata mbretërore shikon nga një tarracë, poshtë së cilës është një procesion kafshësh. Disa nga lehtësimet në këtë seksion mbeten të papërfunduara.

Në një tokë të madhe , dy lumenj – një pranë derës dhe tjetra pak metra në të djathtë – po mbushen me peshq.

Në nivelin më të ulët të humbjes së çamëve të pambaruar me tre nivele , ushtritë çame janë duke u mposhtur dhe dëbuar nga mbretëria e Khmerëve. Paneli i ardhshëm përshkruan përparimin e ushtrive çame, dhe paneli i përkeqësuar tregon çamët (në të majtë) që ndjekin Khmers.

Heqja e Angkorut tregon luftën e vitit 1177, kur Khmers u mundën nga çamët dhe Angkor u plaçkitën. Mbret i Khmerëve të plagosur po zbritet nga mbrapa një elefanti dhe një gjeneral i plagosur Khmer po transportohet në një shtrat i varur pezulluar nga një shtyllë. Drejtpërdrejt më lart, Khmers të dëshpëruar janë duke u dehur. Çamët (në të djathtë) janë në ndjekje të nxehtë të armikut të tyre të mundur.

Paneli tjetër, Chams Enter Angkor , përshkruan një takim të ushtrive të Khmerëve dhe Çamëve. Vëreni bartësit e flamurit në mesin e trupave çame (në të djathtë). Çamët u mundën në luftë, e cila përfundoi në 1181, siç përshkruhet në panelin e parë në rend cerita dewasa.