7 Arsyet pse duhet të mësojnë Bahasa Indonesia

Borobudur temple indonesia

7 Arsyet pse duhet të mësojnë Bahasa Indonesia

është një vend në Azinë Juglindore që kalon nga ekuatori dhe është midis Azisë dhe Australisë dhe midis Paqësorit dhe Oqeanit Indian. Indonezia është vendi më i madh arqipelagjik në botë që përbëhet nga 17504 ishuj, [8] një emër alternativ që zakonisht përdoret është arkipelagu. [9] Me një popullsi prej gati 270,054,853 milionë banorësh deri në vitin 2018, Indonezia është vendi i katërt më i populluar në botë dhe vendi musliman më i populluar në botë me më shumë se 230 milionë njerëz. Forma e qeverisë indoneziane është një republikë, me Dhomën e Përfaqësuesve, Dhomën Rajonale të Përfaqësuesve dhe Presidentin e zgjedhur drejtpërdrejt.

Kryeqyteti i Indonezisë është Xhakarta. Indonezia kufizohet me Malajzinë në ishullin Borneo, me Papua Guinenë e Re në Ishullin e Papua dhe me Timorin Leste në Ishullin Timor. Vende të tjera fqinje janë Singapori, Filipinet, Australia dhe territoret e bashkuara të Andamenit dhe Nikobarit të Indisë.

Historia e Indonezisë është shumë e ndikuar nga kombet e tjera. Archipelago ka qenë një zonë e rëndësishme tregtare që nga koha e shekullit të 7-të, kur Mbretëria Sriwijaya në Palembang krijoi marrëdhënie fetare dhe tregtare me Kinën dhe Indinë. Mbretëritë hinduiste dhe budiste ishin rritur herët në shekullin e parë, pasuar nga tregtarët që mbanin Islamin, si dhe fuqitë e ndryshme evropiane që luftojnë për të monopolizuar tregtinë e erëza Maluku gjatë epokës së eksplorimit oqeanik. Pasi ishte nën kolonializmin holandez, Indonezia u quajt më vonë Indjet Lindore të Holandës shpallën pavarësinë e saj në fund të Luftës së Dytë Botërore. Për më tepër, Indonezia merr pengesa, kërcënime dhe sfida të ndryshme nga fatkeqësitë natyrore, korrupsioni, separatizmi, procesi i demokratizimit dhe periudha e ndryshimeve të shpejta ekonomike.

Kultura lokale reflektohet në aspekte të ndryshme të jetës së komunitetit në të gjithë rajonin në Indonezi. Çdo rajon ka karakteristika të ndryshme kulturore. Këtu janë disa kultura indoneziane sipas llojit:

Shtëpi indigjene shtëpi indoneziane

Shtëpi indigjene shtëpi indoneziane

Ceremonia tradicionale

Ceremonia tradicionale ngaben

Ceremonia tradicionale është një formë e traditës që është e trashëguar, e cila kryhet rregullisht dhe rregullisht sipas zakoneve të shoqërisë në formën e një sërë aktivitetesh peticioni si shprehje mirënjohjeje. Përveç kësaj, ceremonia tradicionale është një manifestim i një sistemi besimi të shoqërisë që ka vlera universale, të shenjta, të shenjta, fetare, të kryera nga brezi në brez dhe si një thesar kulturor kombëtar.

Elementet në ceremonitë tradicionale përfshijnë: vendin ceremonial, kohën e ekzekutimit, objektet / pajisjet dhe aktorët ceremonialë që përfshijnë udhëheqësit dhe pjesëmarrësit e ceremonisë.

Llojet e ceremonive tradicionale në Indonezi përfshijnë: Ceremonia e lindjes, martesa, vdekja, varrimi, adhurimi, inaugurimi i shefit dhe kështu me radhë.

Valle

valle kecak bali

Valle indoneziane reflekton pasurinë dhe diversitetin e grupeve etnike dhe kulturave të Indonezisë. Ka më shumë se 700 grupe etnike në Indonezi: mund të shihet nga rrënjët kulturore të popujve Austronezianë dhe Melanezianë, të ndikuar nga kultura të ndryshme nga vendet fqinje në Azi dhe madje edhe nga ndikimet perëndimore të përvetësuara përmes kolonizimit. Çdo fis në Indonezi ka vallet e veta dalluese; Në Indonezi ka më shumë se 3000 valle amtare të Indonezisë. Traditat e lashta të vallëzimit dhe dramës ruhen në shkolla të ndryshme sanggale dhe valle, të mbrojtura nga partitë e gjykatave ose nga akademitë e artit qeverisës.

Për qëllime të klasifikimit, arti i valleve në Indonezi mund të kategorizohet në kategori të ndryshme. Në kategorinë e historisë, arti indonezian i valleve mund të ndahet në tri periudha: epoka fisnore prehistorike, epoka hindu-budiste dhe epoka islame. Bazuar në mbrojtësin e tij dhe mbështetësit e tij, mund të ndahet në dy grupe, valle pallati (vallëzimi i oborrit) i mbështetur nga fisnikët dhe valle popullore që u rrit nga njerëzit e thjeshtë. Bazuar në traditat e saj, vallet indoneziane ndahen në dy grupe; valle tradicionale dhe valle bashkëkohore.

Këngë

Këngë rajonale bokep ose muzikë rajonale ose këngë rajonale, është një këngë apo muzikë që ka origjinën nga një zonë e caktuar dhe u bë popullore kënduar nga njerëzit e zonës dhe njerëzit e tjerë. Në përgjithësi, kompozitori i kësaj zone nuk dihet më pse pseudonime.

Kënga rajonale është e ngjashme me himnin kombëtar, por statusi i tij është vetëm rajonal. Këngët rajonale zakonisht kanë tekste që korrespondojnë me gjuhët e tyre përkatëse rajonale si Manuk Dadali nga Java Perëndimore dhe Rasa Sayange nga Maluku.

Muzikë

Identiteti i muzikës indoneziane filloi të formohej kur kultura e Epokës së Bronzit emigroi në arkipelag në shekullin e tretë dhe të dytë pes. Tradicionalisht muzika fisnore indoneziane përdor instrumente për goditje, sidomos bateri dhe gongë. Disa u zhvilluan në muzikë të përpunuar dhe të ndryshme, të tilla si instrumenti i vargut sasando nga Rote Island, angklung nga West Java dhe muzika komplekse e orkestrës Gamelan nga Java dhe Bali

Muzika në Indonezi është shumë e ndryshme për shkak të fiseve të ndryshme në Indonezi, kështu që mund të thuhet se të gjitha 17508 ishujt kanë kulturën dhe artin e tyre. Indonezia ka mijëra lloje të muzikës, ndonjëherë pasuar nga vallëzime dhe shfaqje. Muzika tradicionale më popullore është gamelan, angklung dhe keroncong, ndërsa muzika moderne është pop dhe dangdut.

Rrobat e Kulturës tradicionale